29/04/2025

Bærum og Lier satser hardt på kortreist mat

I mai starter Bærum og Lier utrullingen av prosjektet som kan revolusjonere kortreist mat. Det skal sikre barn og eldre i kommunene sunn og lite prosessert mat – og samtidig øke inntektene for lokale bønder.

I første omgang er det lokale institusjoner som barnehager, SFO, sykehjem og offentlige kantiner som skal få sette tennene i rykende ferske egg, grønnsaker, bær, frukt, sopp, pølser og lammekjøtt. Alt produsert lokalt og så rett fra gården som mulig.

– I en undersøkelse i fjor svarte 80 prosent av bøndene våre at de er interessert i å være med på et prosjekt for å selge maten sin lokalt. Vi har tatt dem på ordet. I mai starter vi opp, smiler Ingeborg Briseid Kraft.

Flere lokale gårder har allerede godt utvalg i egen gårdsbutikk. Nå skal varene fraktes til forbrukerne i egen kommune uten å gå veien om et sentrallager et annet sted i landet. (Foto: Hanne Prøis Kristiansen)

Mat for store summer

Hun leder det tverrkommunale prosjektet Varelogistikk i Vestkorridoren (ViV), som skal få ned antallet kjørte kilometer innen varetransport. «Kortreist mat» er ett av fem delprosjekter – og Briseid Kraft har tro på at en helhetlig tilnærming er løsningen.

– Offentlig sektor i kommunene bruker store summer på mat til barnehager, skoler, sykehjem og kantiner, men lite går til lokale produsenter. Vi skal få opp systemene og infrastrukturen som trengs, og dermed styrke bøndene, næringslivet, den lokale beredskapen – og matgleden! Andre norske prosjekter starter gjerne med politiske mål. Vi tenker motsatt: Vi begynner med de praktiske løsningene og forankringen hos matprodusenter og personale og så kan politikerne heller hekte på målene etter hvert, sier Briseid Kraft.

Ikke-prosessert

Også politikerne i Bærum har troen, og har bevilget «startkapital» til prosjektet.

– Politikerne er opptatt av at Kortreist mat-prosjektet vil gi innbyggerne enkel tilgang på sunne, kortreiste og ikke-prosesserte råvarer som samtidig bidrar til å utvikle matproduksjon og næringsliv lokalt.

Briseid Kraft er opptatt av at velfungerende lokal direktehandel vil bidra til å redusere antallet mellomledd, slik at bøndene får en større andel av verdiskapingen. I tillegg gjør en kortere kjede at produsenter unngår at maten blir dårlig på vei til forbrukeren. Og mat som grossistene ikke vil ha, kan bonden nå selge lokalt i stedet for å kaste.

Nærmere jorda som har laget dem, er det vanskelig å komme! (Foto: Hanne Prøis Kristiansen)

Større konkurranse og bedre beredskap

Er det egentlig kommunal forvaltnings oppgave å legge seg opp i konkurransen på matmarkedet?

– Det offentlige har et ansvar for å bruke sin store innkjøpsmakt til å skape positiv samfunnsendring, slik det allerede gjøres på klima- og miljøområdet, sier Briseid Kraft. – De mulighetene brukes ikke i matsektoren, i stedet har de store kjedene så stor makt at kommuner må slå seg sammen for å få gjennomslag. Slik burde det ikke være. Så når bøndene gjennom dette prosjektet kan levere direkte lokalt, styrkes konkurransen. Det er bra for alle, fastslår hun.

Sentraliseringen i matmarkedet slår også veldig dårlig ut for beredskapen. I Norge importerer vi mer enn 60 prosent av det vi spiser og er dermed mer sårbare enn mange andre land.

– Regjeringen peker på at økt selvforsyning er nødvendig for nasjonal sikkerhet, men det krever fungerende lokale verdikjeder. Gjennom dette prosjektet styrker vi lokal matproduksjon, slik at bøndene får flere bein å stå på, sier Briseid Kraft.

Gårdbruker Heidi Akselsen på Grønnsletta på Hurum gleder seg til å levere egg, syltetøy, pølser og lammekjøtt til barn, eldre og offentlig ansatte i Bærum.  – Et prosjekt vi har stor tro på, sier hun. Her sammen med sjefen for Kortreist mat-prosjektet, Ingeborg Briseid Kraft. (Foto: Marit Helland)

Målene for prosjektet er å bidra til
… bedre økonomi for bøndene, fordi unødige mellomledd unngås.
… at matvarer ikke lenger kjøres land og strand rundt til store sentrallagre før de transporteres tilbake igjen.
… langt bedre matberedskap, fordi bøndene vil tilpasse seg det lokale markedet. Dermed blir det igjen behov for slakterier og annen videreforedling i lokalt næringsliv.
… mindre trafikkbelastning og utslipp fra transportsektoren.
… mindre ultraprosessert mat og bedre folkehelse.

Kontaktinformasjon:

Ingeborg Briseid Kraft, telefon 46 80 37 17, epost: ingeborg.kraft@baerum.kommune.no

menucross-circle